02:30 Svatopetrské náměstí plné modlících se lidí

2.4.2005 

Uprostřed noci září do tmy osvětlená okna soukromého bytu Jana Pavla II. Na svatopetrském náměstí jsou po celou noc tisíce lidí, mnozí se modlí, někteří tiše zpívají, jiní postávají, živě diskutují s přáteli ... a všichni s pohledem upřeným na osvětlená okna v posledním poschodí Apoštolského paláce čekají. Jsou slyšet snad všechny světové jazyky, někteří mají vlajky, občas jsou vidět plakáty s nápisem: ?Jsme s tebou?. V některých rukou jsou vidět rozžaté svíce, v jiných růžence, modlitební knihy nebo Bible. I když mnoho lidí odchází, po Via Concilizione stále v této chladné římské noci proudí nové a nové zástupy dalších. Atmosféra modlitby a usebranosti se těžko dá popsat.

Italský biskup Terni Franco Gualdarini, který přišel se svými věřícími na svatopetrské náměstí, řekl novinářům o Janu Pavlu II.: ?Duch svatý se o něho postará. Každý papež je veliký a každý papež je jiný?.

Italské deníky čekaly až do poslední chvíle s titulky na prvních stranách v očekávání, jak se bude vyvíjet zdravotní stav Svatého otce, ale pozdě v noci se všechny rozhodly pro titulky ?otevřené?, které hovoří o smyslu pontifikátu, aniž by ještě ohlašovaly jeho konec. Deník ?La Repubblica? má na první straně titulek ?Poslední hodiny papeže?. Torínská ?La Stampa? zvolila na titulní stranu velikou fotografii papeže s nápisem: Jan Pavel II. 1978-2005. Také ?Il Giornale? volí titulek ?otevřený?: ?Poslední cesta?. Římský deník ?Il Messaggero? píše: ?Poslední Křížová cesta?.

Za dřevěnými bariérami ohrazující území Vatikánu, stejně jako na konci Via Concilizione a i na terasách domů, ze kterých je vidět na okna Apoštolského paláce, se ježí spousta kamer a telobjektivů, namířených na okna papežského bytu. Italské televizní kanály a světové agentury celou noc informují průběžně posluchače o zdravotním stavu Svatého otce.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.