Tisíce Římanů na svatopetrském náměstí se modlí za Svatého otce

1.4.2005 

Řím, centrum křesťanství, prožívá tyto okamžiky zvláštním způsobem, jako město, kde je sídlo nástupce apoštola Petra. Už od rána ? poté, co se rozšířila zpráva o vážném zdravotním stavu jana Pavla II. ? se na svatopetrském náměstí začaly shromažďovat tisíce Římanů. Poslechněme si některé názory, které jsme nahráli na náměstí sv. Petra:

- Jsem tady, protože Papež je především člověk, který dal lidstvu mnoho.

- On byl vždycky tím, který přinášel Krista celému světu. Velmi zdůraznil důležitost evangelia a své víry v Pannu Marii. Myslím se dotkl také srdcí lidí, kteří nevěří.

- Dal nám mnoho a my jsme tady, abychom mu to oplatili.

- Více než kdokoliv jiný nás papež oslovil svojí velikou vírou. Já jsem Portugalec a pro nás Portugalce byl vždycky důležitý vztah, který měl Papež k Fatimě a k Panně Marii. To nás hodně zasáhlo.

- Je velikým světlem pro nás pro všechny. Jeho ryzost bezesporu více přiblížila nás mladé k jeho osobnosti a k té církvi, která znamená otevřenost, dialog, lásku, přijetí.

Ot.: Podle tebe, co dal Jan Pavel II. lidstvu?

Důvěru. Historické události, sociální, rozdělují mnoho národy, ale také mohou vzdálit samotné věřící od víry. Ale on, velmi prostým způsobem, také díky svým kontaktům s dětmi, které jsou velmi jasným příkladem, dal velikou hodnotu ryzosti, upřímnosti. Tedy důvěře.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.