Severokorejským náboženstvím je marxismus a kult diktátorů

31.3.2005 

Pronásledování z náboženských důvodů v Severní Koreji pokračuje. Potvrzuje to Komise Kongresu Spojených Států pro monitorování náboženské svobody ve světě. Její představitelé vyslýchali uprchlíky, kterým se podařilo dostat se přes Čínu do Jižní Koreje. Z jejich zpráv vyplývá, že křesťané i buddhisté jsou pod neustálým tlakem.

Žádná z 30-ti vyslechnutých osob neviděla v Severní Koreji žádný kostel ani buddhistickou svatyni. Náboženská praxe je v této komunistické zemi zakázaná. Všichni jsou v duchu marxismu-leninismu školeni, že náboženství je ?opiem lidstva?. Pokus o veřejné praktikování víry je trestán nucenými pracemi na doživotí, bez jakéhokoli soudního rozhodnutí.

Americká komise očekává, že situace v Severní Koreji přijde na pořad dne na probíhajícím zasedání Komise pro lidská práva OSN v Ženevě. Podle oficiálních údajů existují v Severní Koreji dva protestantské kostely a jeden katolický. Čtvrtý pravoslavný chrám se buduje za podpory Ruska. Všechny jmenované kostely stojí v hlavním městě a slouží převážně cizincům.

Počet křesťanů se odhaduje na 27 tisíc, buddhistů na 10 tisíc a 15 tisíc věřících patří k synkretistické sektě ?Nebeská cesta? (Chondogyo). Podle těchto statistik by věřící lidé představovali zhruba čtvrt procenta obyvatel. Oficiální doktrínou země je ideologie Džuče, vypracovaná komunistickým diktátorem Kim Ir-Senou a jeho synem Kim Dzongilou. Založena je na marxismu a oba diktátory staví do role polobohů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.