Homilie otce Cantalamessy při velkopátečních obřadech

26.3.2005 

Kdosi řekl, že ?člověk, který nevěří v Boha, je připraven věřit čemukoliv? a ?skutečnost mu dává za pravdu? ? to jsou slova o. Raniera Cantalamessy, z homilie při velkopátečních obřadech. Papežský kazatel se letos zaměřil na eucharistii. Zároveň ostrými slovy mířil přímo do dnešní situace. Náboženská nesnášenlivost se na západě změnila v nesnášenlivost k náboženství. ?Nejde jen o tlak na odstranění křížů ze škol nebo odstranění betléma z vánočního folklóru. Ber přestání nás pronásledují romány a představení, ve kterých se libovolně manipuluje s postavou Krista, na základě přízračných a neexistujících dokumentů a nových objevů?.

Podobné blasfemie se stávají módou a literárním žánrem.

?Kalkuluje se s ohromným ohlasem, který má Ježíšovo jméno a s tím, co znamená pro velkou část lidstva. Slouží jako levné zajištění popularity, k šokování veřejnosti. Podobně reklamy, které zneužívají evangelijní symboly a obrazy... To všechno je literární a umělecký parazitismus!? ? hřímal v spravedlivém hněvu papežský kazatel.

Co dělat, když mnozí polykají i s navijákem absurdní a fantastické historky, jako by šlo o jedinou pravdivou historii zbavenou tabu a cenzury? Co dělat, když člověk nevěřící v Boha věří čemukoliv? ? ptá se otec Cantalamessa a odpovídá. ?Zřejmě musíme následovat našeho Mistra a jednoduše říci: ?Otče, odpusť jim, neboť nevědí, co činí.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.