Drama Terri Schiavo

22.3.2005 

Federální soud USA odmítl opětovné zavedení umělé výživy Terri Schiavo. Celý svět sleduje případ jednačtyřicetileté Američanky, která žije 15 let na umělé výživě, po té, co utrpěla poškození mozku při rozsáhlém srdečním záchvatu. V neděli prezident Bush přerušil dovolenou a na mimořádně svolaném zasedání amerického Kongresu podepsal zákon č. 686, zákon pro život, s širokou podporou napříč politickým spektrem. ?Moudřejší je zmýlit se ve prospěch života? ? komentoval včera chvatný podpis zákona prezident Bush.
K odpojení Terri Schiavo od umělé výživy dal příkaz soud v Tampa na Floridě. Došlo k tomu na žádost jejího manžela. Rodiče a další příbuzní Terri nepřestávají bojovat o její život. Bratr postižené pro Fox News řekl:

?Terri je živá, dýchá, jí trochu jinak než my, ale snaží se s námi komunikovat. Potřebuje výživu. Určitě nás neopustila a ani mi ji neopustíme. Uděláme všechno, co je v našich silách, abychom o ní mohli pečovat. Naším jediným cílem je, aby se Terri zase stala součástí naší rodiny.?

Bob a Mary Schindler, Terrini rodiče, mají možnost odvolat se proti rozhodnutí soudce Whittemora. Čas ale běží proti nim. Podle lékařů může jejich dcera přežít bez výživy maximálně dva týdny. Čtyři dny už uplynuly.

Poslechněme si reakci arcibiskupa Elia Sgrecciy, předsedy Papežské akademie Pro Vita:

?Musím zopakovat morální úsudek, který se nemění. Jde totiž o nelegální a závažný akt, o to vážnější, že o tom, kdo má žít a kdo má zemřít rozhoduje dokonce soud. Proto tedy potvrzuji negativní postoj nejen k odpojení od umělé výživy, ale také k výroku soudu, který chce tento postup ospravedlnit.?

Jak je možné mluvit o eutanázii v tomto případě. Ve skutečnosti Terry Schiavo umírá hlady a žízní...

?Ano, nejde o eutanázii v doslovném významu. Ani v nejmenším nejde o dobrou smrt, ale o smrt vyvolanou krutým způsobem. Není to zásah lékařů. Je to odmítnutí nezbytné vody a výživy. Tak jako ve vztahu k jakékoli jiné osobě, zabezpečení výživy, která zabrání smrti hladem, je základním projevem úcty k lidské osobě.? ? Hovořil předseda Papežské rady Pro Vita, arcibiskup Elio Sgreccia.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.