Evangelium Vitae a problém eutanázie

22.3.2005 

Tento týden uplyne 10 let od vydání encykliky Evangelium Vitae, ?o hodnotě a nedotknutelnosti lidského života?. Jan Pavel II. ji podepsal o slavnosti Zvěstování Páně, 25. března 1995. Podívejme se blíže, co encyklika říká na téma eutanázie, dnes aktuální s ohledem na drama Američanky Terri Schiavo.

Jan Pavel II. v encyklice Evangelium Vitae popisuje dnešní situaci jako boj mezi kulturou života a smrti. Evangelium života ? píše ? je jádrem Ježíšova poselství, které církev hlásá jako radostnou zprávu lidem všech dob a kultur.
Dnešní člověk chce za každou cenu uniknout utrpení, který je dnes stále více vnímán jako ?nesnesitelná prohra? a smrt jako vysvobození existence, která ztratila smysl. ?Ve skutečnosti ? píše Jan Pavel II. ? to, co se na první pohled může jevit jako logické a humánní, se při hlubším pohledu ukazuje jako absurdní a nelidské. Současná mentalita zaměřená na výkon pohlíží na nenapravitelně postižený život jako na něco, co ztratilo veškerou cenu. Eutanázii označuje Svatý otec Papež za těžké provinění proti Božímu zákonu, za svévolné a morálně nepřijatelné zabití člověka. I když není motivována egoistickou snahou zbavit se zátěže, jde o falešný soucit ? říká Jan Pavel II. Pravý soucit se totiž chová k bolesti druhého solidárně a nezabíjí toho, kdo trpí. O to zvrácenější je podpora eutanázie ze strany příbuzných, kteří by měli o nemocného pečovat i v nejbolestnějším terminálním stádiu. Ještě vážnějším problémem je volba eutanázie v případě, že o ni dotyčná osoba nijak nepožádala a nedala k ní souhlas, v té situaci je totiž srovnatelná s vraždou. ?Když je slabší život vydán do rukou silnějšího, společnost ztrácí smysl pro spravedlnost.? ? napsal Jan Pavel II. v encyklice Evangelium Vitae.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.