O. Cantalamessa o významu Květné neděle

20.3.2005 

Jaký význam pro křesťanskou víru má Květná neděle také nazývaná neděle Utrpení Páně? Co se to dnes slaví? Odpovídá papežský kazatel, o. Raniero Cantalamessa:

Od: Historicky si vzpomínáme na Ježíšův vstup od Betánie do Jeruzaléma, jak byl doprovázen o oslavován zástupem lidí, dětmi, které před ním rozprostíraly své pláště a mávaly větvemi... Je to vítězný vstup Ježíše do Jeruzaléma. Mysticky a duchovně si také připomínáme začátek utrpení, protože se totiž tuto neděli čte evangelium o utrpení (pašije). Je to vítězný úvod, plný tolika významů: toto divné ?Hosanna?, po němž pak následuje zuřivé ?Ukřižuj ho!? dávalo vždy mnoho podnětů k zamyšlení.

Ot: Co říká nám tato událost, k níž došlo před téměř 2000 léty... Ježíšův vítězný vstup do Jeruzaléma?

Od: Myslím si, že v Ježíšově úmyslu byl také prorocký smysl. Ježíš chtěl tímto způsobem dokázat, že byl Mesiášem, protože bylo o Mesiáši předpověděno, že přijede do Jeruzaléma na oslici, a proto chtěl Ježíš předeslat potupě utrpení důkaz svého mesiášství a dal je provolávat prostým lidem, i dětmi.

Ot: Otče, nezdá se vám, že i dnes je rozšířené riziko, že budeme Ježíšovi volat Hosana, ale pak ho v praktickém životě vyloučíme z našeho myšlení a jednání?

Od: Ano, bohužel k tomuto dochází dosti pravidelně, že jsme totiž ochotni provolávat slávu Pánu, když vše probíhá dobře, avšak sotva se věci či události vzpříčí proti nám nebo veřejné mínění se obráti proti Ježíšovi a proti církvi, snadno se zamaskujeme a couváme. Dá se to vyjádřit jinými slovy: jsme ochotni následovat Ježíše v radosti ale už ne na jeho křížové cestě ? se svým křížem.

Překlad: Josef Koláček

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.