Svědectví mladých o Kristově lásce

19.3.2005 

Ve svých poselstvích a ve svých projevech Jan Pavel II. vždycky vyzýval mladé, aby horlivě svědčili o Kristově lásce a žili naplno svoji víru. A jaká je odpověď mladých? Redaktor našeho rozhlasu Giovanni Peduto se na to zeptal předsedy Papežské rady pro laiky, arcibiskupa Stanislawa Rylka:

Odp.: Je to překvapující skutečnost: mladí mají rádi výzvy, líbí se jim, když jsou před ně kladeny vysoké cíle. Svatý otec to pochopil velmi dobře a jednou řekl: ?Jsem přítelem mladých, přítelem, který je však náročný?. Ano, mladí dneška mají zapotřebí podobných přátel. Právě díky nim jsou schopní plnit velmi těžká životní rozhodnutí a to i velmi radikální.

Ot. Zítra, na Květnou neděli, se slaví na diecézní úrovní Světový den mládeže. Jak pokračují přípravy na mezinárodní setkání mládeže v srpnu v Kolíně nad Rýnem?

Přípravy na Světové setkání mládeže v Kolíně nad Rýnem pokračují velmi dobře, a sice jak na úrovni organizační, tak na úrovni pastorační. Je to silný kvas, který podporuje pastoraci mládeže mnoha zemí.

Ot. A můžete nám předem říci, jak bude probíhat program tohoto setkání mládeže? Budou nějaké novinky?

Základní program je vždycky stejný: katecheze biskupů v různých jazycích, festival mladých, který zahrnuje řadu kulturních a hudebních akcí, ale také duchovních a modlitebních setkání. Vrcholem je setkání se Svatým otcem během modlitební vigilie v sobotu večer a nedělní mše svatá, které předsedá Svatý otec. Všechny Světové dny mládeže jsou stejné, ale zároveň se od sebe liší: každý z nich má svůj vlastní charakter. Jak se tedy bude lišit toto Světové setkání mládeže? Snad to bude skutečnost, že se budeme nacházet v srdci Evropy, Kolíně. Bude to dobrá příležitost pro mladé Evropy ke svědectví, že křesťanství není jen historickým dědictvím, minulost našeho kontinentu, ale že je také a především jeho přítomnost, jeho budoucnost, která je v evropských mladých.

Překlad Jiří Sýkora, SJ

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.