Tajemství úspěchu sv. Patrika

17.3.2005 

Irsko dnes slaví svátek svého patrona, sv. Patrika. Evangelizátor Irska se narodil pravděpodobně ve Wallesu. Jako dítě byl zajat piráty, kteří ho prodali irskému pastýři. Podařilo se mu utéct a absolvovat studia v kontinentální Evropě. Irským biskupem se stal v roce 432. Založil přes 300 kostelů a pokřtil víc než 120 tisíc lidí. O jeho nesmírném pastoračním úspěchu mluví rektor Irské papežské koleje, P. Albert Donnell:

?Dokázal využít symboly, svátky a další události, které byly vlastní irské kultuře a dal jim křesťanský význam. Například vzal jetelový list a vysvětloval na něm tajemství Nejsvětější Trojice. To nejdůležitější, co udělal, byl ? řekl bych ? most mezi tím, co obyvatelé Irska znali a bohatstvím evangelia. To je stejně důležité také v dnešním světě, v mnoha kulturách a společnostech totiž evangelium není v centru věcí.?

Irští biskupové u příležitosti národního svátku zahájili kampaň na podporu emigrantů. Jejím cílem je pomoc potřebným Irům v zahraničí. Týká se především starších lidí, vězňů v kárných zařízeních ve Spojených Státech a Velké Británii, bezdomovců a osob s neregulérním statutem.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.