Židé a křesťané mají navzájem poznávat svou historii

16.3.2005 

Hlavním úkolem katolicko-židovského dialogu v nejbližších letech je prohloubení historických a teologických studií a společné působení v oblasti charitativní a sociální péče. Na washingtonské konferenci o katolicko-židovských vztazích v teologickém dialogu vyjmenoval tyto priority kardinál Walter Kasper. Konference probíhala v Kulturním centru Jana Pavla II. při Americké katolické universitě u příležitosti 40. výročí koncilové deklarace Nostra aetate. Třídenní setkání, zahájené v neděli, se konalo pod záštitou mezinárodního Teologického fora, založeného před půl rokem, s cílem koordinovat rozhovory mezi katolickou církví a židovskou komunitou ve Spojených Státech.

Předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů, který vede zároveň také vatikánskou Komisi pro vztahy s judaismem, upozornil na to, že Židé i křesťané stále odhalují neznalosti v historii druhé strany. Poměrně dobře je například znám vliv židovství na křesťanství, daleko méně si uvědomujeme, jak se na pozdější historii judaismu odrazil vznik křesťanství. Podle kardinála Kaspera je nutné prohloubit také základní teologické otázky. Třetí společnou výzvou je praktická spolupráce v charitativní oblasti pro dobro celého lidstva.

Mezi účastníky washingtonské konference byl také rabín Eugene Borowitz z New Yorku, který patří mezi průkopníky katolicko-židovského dialogu. Účastnil se už prvního formálního rozhovoru toho druhu, ke kterému došlo před 40-ti lety ve Spojených Státech. Ve své promluvě rabín připomněl, že účast v mezináboženském dialogu z počátku budila mezi židy velký odpor. V současné době většina židovské komunity je přesvědčena o jeho nutnosti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.