Láska a smírná oběť

11.3.2005 

Eucharistie jako oběť byla tématem 3. postního kázání O. Raniera Cantalamessy. Papežský kazatel se letos ve svých kázáních pro Římskou kurii inspiruje eucharistickým hymnem sv. Tomáše Akvinského ?Adoro Te devote.?

Ježíšova oběť je centrální událostí lidských dějin, mění samotnou podstatu starých obětí. P. Cantalamessa vysvětluje vztah láska ? smírná oběť, který charakterizuje Ježíšovo utrpení:
?Oba tyto rozměry mohou být vedle sebe. Hřích je zrušen, umyt, zničen, zkrátka odčiněn, skrze svůj protiklad, kterým je láska, ne pouze utrpení Kristovy strašlivé smrti.? Komu však bylo tato cena zaplacena? ?Otec není Tím, kdo očekává oběť, je Tím, kdo ji činí. Když říkáme, že neušetřil vlastního Syna, je to jako bychom říkali, že neušetřil sebe sama!?
Eucharistii proto papežská kazatel nazývá ?svátostí nenásilí?, ve které zároveň Bůh přijímá všechny nevinné oběti, jejichž krev se každý den spojuje s Kristovou.

V závěru O. Cantalamessa dodává, že eucharistie se neomezuje na připomínku Ježíšova příkladu. Dává nám také milost k jeho následování.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.