Biskupové z Tanzanie koncelebrovali s Papežem

11.3.2005 

Jan Pavel II. se ve stále větší míře vrací ke své službě Pastýře obecné církve. Dnes v poledne přijal na poliklinice Gemelli biskupy z Tanzánie, kteří přijeli na návštěvu ?Ad limina Apostolorum?. Delegaci vedli kardinál Polycarp Pengo, arcibiskup z Dar es Salaam, a předseda biskupské konference, biskup Severine Niwemugizi, z Rulenge. Oba mohli na závěr audience koncelebrovat mši svatou se Svatým otcem.

V poselství tanzánským biskupům Jan Pavel II. ostře kritizuje podmiňování hospodářské pomoci propagací sterilizace a antikoncepce. ?Znevažuje to důstojnost lidské osoby a rodiny? ? píše Svatý otec. Vyzývá dále biskupy, k podpoře rodin a šíření kultury věrnosti a zdrženlivosti. Jedině tak lze zastavit epidemii Aids. Svatý otec zvlášť klade na srdce tanzánským biskupům péči o děti, které kvůli této strašné nemoci osiřely.

Papež také zdůrazňuje význam duchovní a intelektuální formace kněží. Vyzdvihuje spolupráci církve se státními institucemi zejména v oblasti školství a v boji s chudobou. Za zvláštní výzvu označil Svatý otec posilování dobrých vztahů s muslimskou komunitou. Islám vyznává třetina obyvatel kontinentální části země a 99% obyvatel zanzibarského souostroví. ?Angažovanost v mezináboženském dialogu a odhodlání ke spolupráci v řešení sociálních a hospodářských problémů země bude pro další národy příkladem porozumění, jaké má vždy existovat mezi etnickými a náboženskými skupinami? ? čteme v papežském poselství biskupům Tanzanie.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.