Senegalský velvyslanec předal ve Vatikánu pověřovací listiny

10.3.2005 

Afrika naléhavě potřebuje mír, bratrství a solidaritu. Jan Pavel II. to zdůrazňuje v poselství k novému senegalskému velvyslanci u Svatého Stolce. Félix Oudiane předal dnes ve Vatikánu své pověřovací listiny.

Účinnými nástroji autentického smíření je odvaha a vytrvalost ? píše Svatý otec v listu novému velvyslanci. Připomíná dlouhou tradici soužití různých komunit v Senegalu a povzbuzuje k pokračování na této cestě. Mladé generace je třeba vychovávat k ideálům bratrství, spravedlnosti a solidarity.

Katolická církev je přesvědčena, že míru není možné dosáhnout bez spravedlnosti a spravedlnosti bez odpuštění. V našem světě často vládne násilí, které se někdy dovolává náboženských důvodů. Nechybí však ani svědectví dialogu mezi vyznavači různých náboženství, zvláště mezi křesťany a muslimy. ? píše Jan Pavel II. Senegal se v tomto dialogu už dlouho angažuje a dokládá, že dialog mezi náboženstvími a kulturami je podstatným prvkem budování mezinárodního míru.

Také nový velvyslanec v poselství adresovaném Papežovi vyzdvihl dlouhou tradici tolerance, kterou se jeho země pyšní. Z 10 milionů obyvatel Senegalu představují 94% muslimové, křesťanů je pouhých 5%. Félix Oudiane informoval, že na konci příštího roku proběhne v hlavním městě Dakaru mezinárodní konference muslimsko-křesťanského dialogu. ?Očekáváme, že se na ní bude Svatý Stolec významně podílet.? ? uvedl senegalský velvyslanec.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.