Patriarcha Alexej II. poprvé nazval Papeže ?drahým přítelem?

8.3.2005 

Projevy sympatií a přání rychlého uzdravení přicházejí Janu Pavlu II. také od ruských náboženských představitelé. ?Je to velmi pozitivní signál v ekumenickém dialogu? ? uvedl v rozhovoru pro švýcarskou katolickou agenturu Apic moskevský arcibiskup, mons. Tadeusz Kondrusiewicz, který se v těchto dnech účastní zasedání Rady generálního synodu biskupů v Římě.

?V Rusku se říká, že v nouzi poznáš pravého přítele a teď jsme svědky něčeho podobného,? řekl arcibiskup s odvoláním na projevy přátelství od ruských pravoslavných představitelů. Vyzdvihl zvláště srdečné přání od moskevského patriarchy Alexeje II. Nejvyšší představitel ruské pravoslavné církve, který je sám velmi nemocný, se poprvé obrací na Svatého otce jako na ?drahého přítele.?
Podle arcibiskupa Kondrusiewicze vzbudila druhá hospitalizace Jana Pavla II. velký rozruch a vyvolala všeobecné projevy účasti, jak mezi věřícími tak i v ruských médiích. Katolická církev v Rusku se v těchto dnech intenzívně modlí za Jana Pavla II. ?Modlit se za něj pro nás znamená mnoho, protože je to Papež, který obnovil církevní strukturu v Rusku ? vysvětluje moskevský arcibiskup. ? Je to Papež, který neustále usiluje o jednotu křesťanů, o smíření s pravoslavnou církví a který se velmi modlil za ruskou církev.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.