Demokracie nevzniká s formálním dodržováním zásad

8.3.2005 

?Budovatelé demokracie? ? tak byl nazván II. Kongres za mír v hlavním městě Angoly. Pořádala ho místní biskupská konference na katolické universitě v Luandě. Hlavním tématem byly problémy národního smíření, obnovy země zničené sedmadvacetiletou občanskou válkou a příprava na demokratické volby. Týdenní kongres byl zakončen v neděli, kdy se v Angole slavil ?Den smíření.? Závěrečné liturgii předsedal kardinál Renato Martino, předseda Papežské rady Iustitia et Pax. Moises Malumbu z portugalské sekce našeho rozhlasu se ho zeptal, jaké poselství odkázal Angole:

?Mým poselstvím je, aby se její obyvatelé stali tvůrci a protagonisty demokratického procesu. Demokracie totiž není jen výsledkem formálního dodržování určitých zásad. Daleko spíš je plodem přesvědčeného přijetí hodnot, které vyjadřují a inspirují demokratické procesy. A to je důstojnost každé lidské osoby, úcta k lidským právům a starost o společné dobro. Jedině tehdy přinese plody a učiní z Angoly zemi skutečně demokratickou, kvetoucí a šťastnou.?

Po zakončení kongresu se kardinál Martino včera setkal s angolským prezidentem José Eduardo Dos Santosem. Během půlhodinového rozhovoru se dotkli mimo jiné spolupráce Papežské rady Iustitia et Pax na rozvoji zdravotnictví a vzdělání v této jihoafrické zemi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.