Katolické-židovské sympózium

28.2.2005 

Pod heslem ?Smíření a naděje? začalo dnes v New Yorku II. Katolicko-židovské sympózium. Katolickou církev reprezentuje kardinál Walter Kasper, který je ve Vatikánu odpovědný za ekumenické vztahy i za dialog s judaismem. Z židovské strany přijalo pozvání na 30 rabínů z ortodoxního proudu židovství. Iniciátorem setkání je emeritní pařížský arcibiskup, kardinál Jean-Marie Lustiger.

Jak zdůraznil sekretář komise pro vztah s judaismem francouzského episkopátu, P. Patrick Desbois, dialog zahájený II. Vatikánský koncilem přinesl plody v řadě společných iniciativ. Patří mezi ně mimo jiné veřejné jídelny pro chudé v Argentině a Brazílii nebo zdravotní střediska pro nakažené Aids v Africe. Katolicko-židovské nadace se angažují také v hledání masových hrobů židovských obětí nacismu na Ukrajině.

V prohlášení vydaném k začátku sympozia čteme, že setkání není namířeno proti nikomu třetímu. Naopak, ?naděje na smíření? je vybídnutím pro všechny náboženské představitele a zvláště pro muslimy. Rádi bychom potvrdili, že náboženství neslouží válce, ale naději a míru ? píší organizátoři Katolicko-židovského sympózia v New Yorku.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.