Ježíš přichází zavřenými dveřmi při každé eucharistii

25.2.2005 

V kapli Redemptoris Mater v Apoštolském paláci dnes dopoledne pronesl o. Raniero Catalamessa první postní kázání. Papežský kazatel navázal na cyklus zahájený v Adventu. Vzhledem k probíhajícímu roku eucharistie se inspiruje hymnem sv. Tomáše Akvinského ?Adoro te devote.?

První postní přednáška o. Cantalamessy se zaměřila na historický a duchovní význam neděle jako vyvrcholení a Paschy týdne. ?V eucharistii je přítomen nejen Ukřižovaný, ale také Zmrtvýchvstalý.? Účastníka eucharistie přironal O. Cantalamessa k apoštolu Tomášovi:

?Mezi situací Tomáše a věřícího při mši svaté je hluboká analogie. Ježíš totiž při každé eucharistii znovu přichází ?zavřenými dveřmi? na místo slavnosti... a ve svatém přijímání nejen nechává proniknout vlastní hruď, ale sám proniká naší.?

V historickém exkurzu o. Cantalamessa ukázal jak se křesťané vzdálili slavení židovské soboty. ?Charakteristickým rysem neděle v době Otců byla radost, byl to slavnostní den, ve kterém byly zakázány všechny formy pokání.? Srdcem neděle se stalo liturgické shromáždění. A o. Cantalamessa dodává:

?Musíme znovu objevit to, čím byla neděle v prvních křesťanských stoletích... Spíš než na povinnost, musíme klást důraz na potřebu křesťana přijímat Ježíšovo tělo a krev. Účast na eucharistii, píše Papež v Novo millenio ineunte, má pro každého pokřtěného být srdcem neděle, něčím nezbytným. Nejen naplnění příkazu, ale jako vědomá a upřímná potřeba křesťanského života.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.