Zdravotní stav Svatého otce je stabilizovaný. Lékaři doporučili hlasový klid.

25.2.2005 

Jan Pavel II. je druhým dnem hospitalizován na římské poliklinice Gemelli. Strávil klidnou noc, dýchá sám bez přístrojů a nemá žádnou infekci, tak zněla lékařská zpráva vydaná dnes ve 12:30. Ke zkvalitnění plicní ventilace byla papežovi včera večer provedena tracheotomie a bezprostředně po operaci bylo zavedeno řízené dýchání. Ráno byl od dýchacího přístroje odpojen. Hovoří vatikánský tiskový mluvčí, Joaquín Navarro-Valls:

?Svatý otec strávil noc poklidně. Ráno s chutí posnídal. Pooperační stav je stabilizovaný. Papež dýchá sám a jeho kardiovaskulární funkce jsou v pořádku. Lékaři Janu Pavlu II. doporučili v nejbližších dnech hlasový klid, aby se usnadnilo obnovení činnosti hrtanu.?

?Co se mnou provedli? Já i tak jsem vždycky ?Totus Tuus? ? Celý Tvůj? ? jinými slovy: i po lékařském zákroku zůstávám celý, vtipkoval Jan Pavel II. s narážkou na heslo svého pontifikátu po návratu z operačního sálu. Jak sdělil po přečtení lékařské zprávy vatikánský tiskový mluvčí, napsal Papež citované věty na kus papíru, hned po té, co se probral z lehké anestesie.
Navarro-Valls dodal, že vzhledem k pozitivnímu vývoji situace nebude další lékařské prohlášení vydáno dříve než v pondělí. Jak proběhne tradiční nedělní modlitba Anděl Páně, bude oznámeno zítra.

Vatikánský tiskový mluvčí dále upřesnil, že Papež od svého posledního pobytu na poliklinice Gemelli neměl horečku. Popřel také dohady o tom, že by byl stále připojen k dýchacímu přístroji. Ani před dvěma týdny ani nyní neprodělával zápal plic nebo průdušek. Navarro-Valls také uvedl, že včerejší tracheotomie ? otevření dýchacího otvoru v krční jamce - nebyla prováděna ve chvatu.
Dnes ráno se Svatý otec účastnil eucharistie, kterou v jeho nemocničním pokoji sloužil arcibiskup Stanislaw Dziwisz.

Věřící celého světa se modlí za Papeže. Brzké uzdravení přejí Svatému otci představitelé politického a náboženského života. Jménem všech Američanů popřál Papežovi prezident Bush, ještě z paluby letadla, kterým se vracel z Bratislavy do USA. Mezi prvními byli také italský prezident, Carlo Azeglio Ciampi, a premiér Austrálie, John Howard. Rychlé zotavení popřáli Svatému otci rovněž představitelé židovských a islámských komunit.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.