Pohřeb dona Giussaniho

24.2.2005 

V lombardské metropoli dnes proběhly pohřební obřady P. Luigi Giussaniho, zakladatele hnutí ?Comunione e Liberazione?. Zádušní mši svaté předsedal milánský arcibiskup, kardinál Dionigi Tettamanzi. Poselství Jana Pavla II. přečetl jeho zvláštní legát, kardinál Joseph Ratzinger.

?S P. Luigi Giussanim jsem se setkal mnohokrát a měl jsem příležitost obdivovat jeho vroucí víru, která se navenek projevovala jako křesťanské svědectví vzbuzující zvláště mezi mladými důvěru a přesvědčené přijetí evangelijního poselství ? napsal Svatý otec. Děkuji Bohu za dar jeho života, bezvýhradně oddaného kněžskému povolání, potřebám současného člověka a odvážné službě církvi. Celou jeho apoštolskou činnost lze nazvat výzvou k osobnímu setkání s Kristem, který je plnou a definitivní odpovědí na nejhlubší touhy lidského srdce.? ? napsal Jan Pavel II. Zdůraznil dále práci dona Giussaniho s mládeží, ze které vyrostlo hnutí Comunione e Liberazione. Papež označil zemřelého kněze za obhájce lidského rozumu a hlubokého znalce literatury a hudby, přesvědčeného, že umění může být cestou k Tajemství.

V závěru Svatý otec ujišťuje o své modlitbě následovníky dona Giussaniho z Fraternity ?Comunione e Liberazione? a Laického sdružení ?Memores Domini?, a vyzývá je k věrnosti původnímu charismatu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.