Situace katolíků v Rusku se mírně lepší

18.2.2005 

Situace katolické církve v Rusku se v posledních měsících mírně zlepšila. V horší situaci jsou protestantské církve. Vyplývá to ze zprávy, kterou v Oslu zveřejnilo ?Forum 18?. Tato mezináboženská organizace s protestantskou většinou se věnuje monitoringu náboženské svobody ve světě.

?Forum 18? uvádí jako příklad poklidný průběh nominace biskupa Josepha Wertha ordinářem katolických komunit východního obřadu v Rusku. Neopakovaly se protesty, které se zvedly před třemi lety po změně čtyř apoštolských administratur na regulérní diecéze. Vláda tehdy odmítla dvě z nich zaregistrovat, což bránilo biskupům v organizaci pastorační činnosti. Jedna z těchto dvou, Saratovská diecéze , byla v loňském roce zaregistrována. ?Forum 18? si všímá také neutrálních nebo dokonce pozitivních reakcí v ruských médiích na návrat ikony Matky Boží Kazaňské nebo nedávný varhanní recitál v moskevské katolické katedrále.

Řada negativních rysů ale trvá. Zahraniční kněží mají nadále potíže s vízem. Sedm kněží, kterým byl v letech 2001-2002 znemožněn návrat do Ruska, se stále nesmí vrátit. Nedávno byl katolíkům vrácen jejich kostel v Karelii. V šesti dalších regionech ale dále čekají na navrácení svých někdejších chrámů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.