Vražda americké misionářky

14.2.2005 

V Brazílii byla brutálně zavražděna americká misionářka, sestra Dorothy Mae Stang. 74-ti letá řeholnice patřila do kongregace Sester Notre Dame z Namur. Posledních 27 let svého života pracovala ve státu Pará na severu Brazílie. Angažovala se také v ochraně amazonských pralesů a hájila lidi z hnutí Dělníci bez země.

Podle zpráv svědků ke zločinu došlo v sobotu, 12. února, kolem 9 hodin místního času. Řeholnice šla do Anapu na setkání s členy zmíněného hnutí. Dva zamaskovaní banditi postřelili sestru do zad, dobili ji ranou do hlavy a utekli do džungle. Brazilský prezident Lula de Silva svěřil pátrání po pachatelích federální policii, která zatkla tři podezřelé osoby. Na místo zločinu vyslal ministra pro lidská práva Nilmária Mirandu. Misionářka ho ještě v minulém týdnu informovala, že lidem, s kterými pracuje, je vyhrožováno smrtí. Také sestře Dorothy bylo v minulosti opakovaně vyhrožováno. Minister Miranda v televizním rozhovoru uvedl, že pachatelé jsou nájemní vrazi a že již byli identifikováni. Sestru Dorothy označil za symbol boje za lidská práva. Na místo zločinu přijela také ministryně ochrany životního prostředí, Marina Silva. Podle ní je vražda ?pomstou za vytvoření ekologických rezervací a podporu projektů pro lidi bez půdy v tomto regionu.?

Sestra Dorothy Stang pracovala v Brazílii celem přes 30 let. Měla čestné občanství státu Pará. V prosinci loňského roku obdržela cenu ?José Carlos Castro? přiznávanou brazilskými právníky.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.