Postní duchovní cvičení ve Vatikánu

14.2.2005 

Postní duchovní cvičení pro Papeže a jeho spolupracovníky začaly včera večer ve Vatikánské kapli Redemptoris Mater. Potrvají do soboty. Exercitátorem je letos 69-ti letý biskup z Novary, Renato Corti, místopředseda Italské biskupské konference. Zvolil téma: ?Církev ve službě nové a věčné smlouvě.? Co bude centrem rozjímání? Odpovídá biskup Renato Corti:

?Bude to samozřejmě tajemství eucharistie. Chci se opírat o to, co říkali už církevní otcové, nejednou s velkým důrazem: Tělo a krev Krista, přítomné ve svátosti eucharistie jsou živou syntézou celých dějin spásy. Budu tedy rozjímat o svátosti eucharistie, číst znovu dějiny spásy a ukazovat, že eucharistie je jejich syntézou.?

Jaký význam mají uzavřená duchovní cvičení? Doporučují se také laickým věřícím?

?Ano. Doporučuji je i laikům a navrhuji, aby se konaly ve farnostech. Na některých místech se to děje a zdá se mi, že s dobrým výsledkem. Zvlášť užitečné jsou rekolekce pro mládež a pro manžele. Svatý Ignác z Loyoly považoval duchovní cvičení za chvíle promýšlení vlastního života a zvažování, zda není nutná duchovní proměna. Copak je někdo, kdo by nepotřeboval takové promýšlení a proměnu? Sv. Ignác kromě toho říká, že prožívání duchovních cvičení neznamená stát před zrcadlem, ve kterém pozorujeme sami sebe. Hledíme do Kristovy tváře. Rozvažujeme o tajemstvích Jeho života, smrti a zmrtvýchvstání. To znamená, čteme znovu evangelium a rozjímáme nad ním. Duchovní cvičení přinesou plody, pokud se s odvanou otvíráme milostem a darům Boží Dobroty ? jak říká sv. Ignác.?

Týdenní rekolekce ve Vatikánu zavedl Pius XI. Ohlásil je roku 1929 encyklikou Mens Nostra, věnovanou duchovním cvičením. Nejprve probíhaly v prvním adventním týdnu. Pavel VI. je přenesl na první týden postní doby. Byl také prvním, kdo začal zvát exercitátory ze zahraničí i jiných italských regionů. Jedním z nich byl roku 1976 tehdejší krakovský arcibiskup, kardinál Karol Wojtyla. V době vatikánských rekolekcí neprobíhají žádné papežské audience, včetně středeční generální audience. V souvislosti s Rokem eucharistie je na poslední den duchovních cvičení, sobotu, 19. února, v plánu mše svatá a eucharistická adorace ve Vatikánské bazilice.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.