100 let sekulární Francouzské republiky

12.2.2005 

Jan Pavel II. napsal francouzským katolíkům list u příležitosti 100. výročí schválení zákona, který zavedl sekulární chrakter státu a církev zbavil právní personality.

Papež ve zkratce opakuje spletitou historii vztahu církve a státu ve Francii. Zdůrazňuje, že vysunutí náboženského života do výlučně soukromé sféry bylo pro francouzskou církev velmi bolestné. Po I. světové válce se podařilo snížit napětí a byly obnoveny diplomatické vztahy se Svatým Stolcem. V současnosti se vztahy mezi církví a státem odvíjejí v duchu spolupráce a vzájemné úcty. Jan Pavel II. upozorňuje na roli křesťanství ve francouzské politice, filosofii, umění a literatuře. Křesťanské hodnoty mají podstatné místo v budování Evropy a v životě národů našeho kontinentu ? píše Svatý otec. Francouzské biskupy vyzývá k prohloubení formace laických věřících. Zvláště mládež má být obeznámena se sociálním učením církve a má dostat solidní základy filosofického myšlení.

Svědectví slov a činů angažovaných laiků je v současné multietnické a multikonfesní francouzské společnosti mimořádně důležité, píše Papež. Účast na veřejné debatě o velkých problémech dnešní společnosti je ve stejné míře úkolem biskupů i laických katolíků. Jan Pavel II. poukazuje také na význam charitativní a vzdělávací činnosti církve. Katecheze má mít zajištěné místo ve školách ? podotýká Papež a zdůraňuje význam morální výchovy mládeže, která je vzhledem ke stále častějším projevům násilí ve školách zvlášť potřebná. ?Víra prožívaná s respektem k zdravým zásadám oddělení veřejné a náboženské sféry může být zdrojem dynamického rozvoje člověka? ? napsal Jan Pavel II. v listu francouzským biskupům.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.