Vaše utrpení není zbytečné

11.2.2005 

Jménem Svatého otce sloužil dnešní liturgii u příležitosti Světového dne nemocných kardinál vikář, Camillo Ruini. Přinášíme vám několik myšlenek z homilie Jana Pavla II., která byla čtena ve Vatikánské bazilice:

?11. únor zavádí naše myšlenky do Massabiellské jeskyně ve francouzských Pyrenejích, kde se v roce 1858 P. Maria 18-krát ukázala sv. Bernardetě Soubirousové. Tato jeskyně se stala místem modlitby a naděje mnoha poutníků z celého světa, kde Neposvrněná Panna nepřestává vyzývat k modlitbě, k pokání a obrácení. Je to stejné poselství, jaké nám předkládá Kristus a liturgie postní doby, která právě začala: ?Obraťte se a věřte v evangelium.? Přijměme ho pokorně a poslušně do svého srdce!

...

Ve své smrti na kříži Kristus, muž bolesti, naplnil plán Otcovy lásky a vykoupil svět. Drazí nemocní, když jeho utrpení spojíte se svou bolestí, můžete se stát privilegovanými spolupracovníky na spáse duší. To je váš úkol v církvi, která si vždy byla vědoma role a hodnoty nemoci osvícené vírou. Drazí nemocní, vaše utrpení není zbytečné! Je vzácné, protože je tajemným a skutečným sdílením spasitelského poslání Božího Syna. Proto Papež spoléhá na vaše modlitby a na hodnotu vašeho utrpení. Obětujte je za církev a za svět, obětujte je také za mne a za mé poslání Pastýře všeho křesťanského lidu.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.