Biskupové vyzývají vládu k podpoře voleb

10.2.2005 

Biskupové Demokratické republiky Kongo opakovaně žádají, aby všichni občané přispěli ke klidnému průběhu prvních demokratických voleb v zemi. Kvůli novým nepokojům na východě země byl podán návrh, aby volby, původně naplánované na léto, byly odloženy. Volby mají ukončit přechodné období, stanovené mírovou smlouvou, ze které vzešla vláda národní jednoty. Ve vládě jsou zastoupení i příslušníci různých bojových hnutí, které se účastnily ve válce od r. 1998 do 2003.

Stálá komise při Biskupské konferenci Konga žádá v prohlášení, zveřejněném 5. února, aby prozatímní vláda dokázala, že má v úmyslu podpořit volby. Po Parlamentu žádá, aby neprodleně přepracoval Národní konstituci, s ohledem na historii a potřeby národa. Dokument oslovuje i mezinárodní společenství, aby prokázala ?upřímnost a bezúhonnost svých záměrů i snahy pomoct Konžské republice?. Biskupové dále připomínají, aby strany přestaly s manipulací národa a aby prozatímní vláda plnila své odpovědnosti. Obyvatelé musí vzít osud země do svých rukou a přestat s rozkrádáním a profanací posvátných míst. ?Jestliže národ nemá úctu k posvátnému, hrozí mu, že bude ignorovat i základní hodnoty života a společnosti?- píší biskupové.

Dokument vyzývá věřící a všechny lidi dobré vůle, aby v dnešní situaci země viděli plamínek naděje. Nesmí však přehlížet jiné okolnosti, jako úpadek zdravotnictví a vzdělání, přítomnost různých stran bez ideálů, velké množství bezdomovců a utečenců, nedávné profanace kostelů a negativní vývoj regionu na severu Kivu a v Ituri.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.