Syro-malankarská církev povýšena na ?Větší arcibiskupství?

10.2.2005 

Jan Pavel II. pozvedl syro-malankarskou církev v Indii na stupeň většího arcibiskupství. Její nejvyšší představitel, Cyril Mar Baselios, se zároveň stává větším arcibiskupem Trivadrum pro věřící tohoto obřadu. Mluví vicesekretář Kongregace pro východní církve, prelát Krzysztof Nitkiewicz:

?Máme 22 katolických východních církví, to znamená těch, které jsou v jednotě s Nástupcem sv. Petra v Římě. Vzájemně se liší stupněm autonomie. Existují patriarchální církve, větší arcibiskupství, metropolitní církve a další menší církevní jednotky. Syro-malankarská církev se dnes stala arcibiskupstvím větším. To znamená, že její synod bude moci volit biskupy, kteří následně budou žádat o schválení Svatého otce; bude moci měnit diecéze, tvořit církevní provincii, po předchozí konzultaci se Svatým Stolcem, bude moci tvořit vlastní partikulární právo. Syro-malankarská církev, existující v jihozápadní Indii, odvozuje svůj původ z evangelizace apoštola Tomáše. Syromalankarci přistoupili k církevní jednotě s římským biskupem teprve v roce 1930. Zhruba od té doby se tato církev velmi dynamicky rozvíjí.?

Syro-malankarská církev má v současnosti 5 eparchií. 450-ti tisícům věřících slouží 632 kněží, v seminářích je téměř stejně tolik kleriků. V 17-ti řeholních společenstvích tohoto obřadu žije přes 2 tisíce řeholnic. Syromalankarská církev vede kolem 450 vzdělávacích institucí a 470 charitativních středisek.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.