Nóta ke knize P. Rogera Haighta, SJ

9.2.2005 

Kongregace pro nauku víry vydala nótu o mylných učeních v knize ?Jesus Symbol of God? ? Ježíš Symbol Boha, od amerického jezuity, P. Rogera Haighta. Dokument podepsaný kardinálem Josephem Ratzingerem a arcibiskupem Angelem Amatem přineslo včerejší vydání vatikánského deníku Osservatore Romano.

P. Haight, profesor teologie na jezuitské fakultě v americkém Cambridge nedaleko Bostonu, vydal zmíněnou knihu v roce 1999. Rok na to zahájila Kongregace pro nauku víry dialog s autorem. Po několika jeho odpovědích, z nichž poslední přišla v loňském roce, Kongregace na svém řádném zasedání v květnu 2004 prohlásila, že publikace obsahuje tvrzení, která popírají základní prvky křesťanství. P. Haight, čteme ve vydané nótě, hlásá tvrzení, jež jsou v rozporu s pravdami o ?Ježíšově Božství, Trojici, o spásné hodnotě Ježíšovy smrti, o jedinečnosti a všeobecnosti spásy skrze Ježíše a církev a o Ježíšově zmrtvýchvstání.?

Americký jezuita tvrdí, že v pluralistické společnosti je nutné stavět se k tradici církve kriticky. Tuto kritiku si však představuje jako překonání positivismu zjevení. Zásadní roli přisuzuje symbolickému jazyku, který přenese zjevení na rovinu obecné teorie náboženství. V Haightově pojetí se Božské osoby redukují na religionistické symboly. Podle P. Haighta v dnešní společnosti nemá smysl hlásat, že Kristus podstoupil smrt za naše hříchy, ani že je jediným prostředníkem spásy člověka. Podobné výrazy prý urážejí postmoderní sensibilitu. Od kristocentrismu navrhuje přejít k teocentrismu, který přiznává všem náboženstvím stejnou hodnotu.

?Autorova interpretace nejen čte dogmata po svém, ale staví je v rozporu s jejich pravým významem? ? uvádí nóta Kongregace pro nauku víry. Na základě rozboru knihy ?Jesus Symbol of God? Kongregace konstatuje, že obsahuje vážné věroučné chyby neslučitelné s vírou katolické církve. Zakazuje P. Haightovi vyučovat katolickou teologii, dokud se jeho stanoviska nezmění.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.