III. ekumenické evropské shromáždění bude hostit Rumunsko

8.2.2005 

Třetí evropské ekumenické shromáždění bude hostit rumunské město Sibiu. Rozhodla o tom Společná komise rady konference evropských biskupů a Konference evropských církví. Jejich grémium zasedalo koncem minulého týdne ve francouzském Chartres. Evropské ekumenické shromáždění je plánováno na začátek září 2007. Jeho motto zní: ?Kristovo světlo osvěcuje všechny. Naděje na obnovu a jednotu v Evropě.?

Celoevropské setkání mají předcházet akce na regionální, národní a evropské úrovni. Organizátoři si přejí, aby šlo o ?pouť?, na které se setkají tradice křesťanské Evropy. Hlavní témata se budou řídit problémy, o kterých mluví Ekumenická charta, tedy: viditelná jednota církví, přínos křesťanů k budování Evropy, smíření národů, ochrana stvoření, dialog s judaismem a islámem. Organizátoři se chtějí inspirovat také loňskými Dny středoevropských katolíků.

Ekumenické grémium debatovalo v Chartres také nad novou evropskou ústavou a dalšími politicko-náboženskými problémy. V souvislosti s eventuálním přijetím Turecka do Evropské Unie bylo zdůrazněno, že zásadním problémem není náboženství, nýbrž respekt k lidským právům a náboženské svobodě v této zemi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.