Zpráva Americké komise pro náboženskou svobodu ve světě

8.2.2005 

Americká komise pro náboženskou svobodu ve světě vyzvala Condoleezu Rice, aby do 15. března rozhodla o postupu vůči státům, které notoricky porušují náboženskou svobodu. Včera zveřejněný list jmenuje na prvním místě Saúdskou Arábii, Vietnam a Eritreu. Jde o země, které se v minulém roce poprvé ocitly ve zprávě státního departament mezi státy vážně porušujícími svobodu náboženství. Vedle nich figuruje Barma, Čínská lidová republika, Irán, Severní Korea a Súdán.

Ve vztahu k Saúdské Arábii Komise navrhuje sestavit seznam osob a institucí odpovědných za zvlášť brutální porušování náboženské svobody. Těm by měl být odepřen vstup do Spojených Států. Podobné sankce se mají týkat i osob, které podněcují nenávist, netoleranci a porušování lidských práv. Komise navrhuje, aby americká vláda diplomatickou cestou požadovala na saúdských představitelích zastavit financování institucí propagujících násilí. Stejné kroky se mají podniknout také ve vztahu k vietnamské vládě. Komise zároveň mluví o milionu dolarů, které mají být v nejbližších dvou letech uvolněny na programy podporující svobodu svědomí ve Vietnamu. V případě Eritreje Komise navrhuje revizi americké pomoci tak, aby podporovala demokracii a respekt k lidským právům.

Americká komise pro náboženskou svobodu ve světě existuje od roku 1998. Jejím úkolem je monitorovat dodržování svobody svědomí a předkládat návrhy prezidentu, státnímu sekretáři a kongresu USA. Komise má 101 členů, mezi nimiž jsou dva katoličtí biskupové.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.