Zemřel nejstarší člen kardinálského sboru

4.2.2005 

Nejstarší člen kardinálského sboru, Corrado Bafile ? zemřel včera po poledni v římské klinice Pia XI. 4. července by dovršil 102 let. Jeho dlouhou službu evangeliu, církvi a Svatému Stolci připomněl Papež v kondolenčním telegramu adresovaném děkanovi kardinálského kolegia.

Corrado Bafile se narodil roku 1903 v italské Aquile. Studoval nejprve chemii na mnichovské universitě, po té absolvoval právnická studia v Římě. Po šesti letech praxe v soudnictví vstoupil do semináře. Na kněze byl vysvěcen ve 33 letech. Od roku 1939, kdy získal doktorát z kanonického práva na Papežské lateránské universitě, pracoval 20 let na vatikánském státním sekretariátu. Roku 1960 mu Jan XXIII. udělil biskupské svěcení a jmenoval apoštolským nunciem v Německu, kde zůstal 15 let. Za své mise uzavřel 12 bilaterálních dohod se zemskými vládami Německé spolkové republiky. Roku 1976 Pavel VI. udělil Corradu Bafilovi kardinálskou hodnost a jmenoval jej prefektem Kongregace pro svatořečení. Tento úřad zastával do roku 1980.

Pohřeb nestora kardinálského sboru se koná zítra ve Vatikánské bazilice. Jménem Jana Pavla II. mu bude přesedat kardinál Joseph Ratzinger, z titulu děkana kardinálského kolegia. Po smrti kardinála Bafileho má kolegium 183 členů, z nichž 119 nepřekročilo 80. rok věku.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.