Papež se modlí za Myanmar

7.2.2021 

Vatikán. Po dnešní polední modlitbě, které se na Svatopetrském náměstí účastnila zhruba stovka věřících, papež František upozornil na politickou situaci v Myanmaru.

Vyjádřil znepokojení na tamním vojenským převratem a připomenul svou návštěvu této asijské země v roce 2017. Ujistil obyvatele Myanmaru o duchovní blízkosti, modlitbě a solidaritě a požádal tamní odpovědné představitele o službu společnému dobru a národnímu smíření. Ihned poté vyzval přítomné k tiché modlitbě za tuto zemi.

Po výzvě k péči o nezletilé migranty, „křehké a bezbranné jedince, kterým nesmí chybět přednostní pomoc“, papež připomenul dnešní italský Den pro život na téma „Svoboda a život“. Vyslovil podporu italským biskupům a neskrýval starost nad budoucností Itálie, kde se rodí stále méně dětí. „Usilujme o to, aby tato demografická zima skončila a rozkvetlo nové jaro novorozených chlapců a děvčátek“, řekl František. V závěru předeslal, že na pondělní liturgickou památku sv. Josefíny Bakhity připadá Světový den proti obchodu s lidmi. Papež vyslovil přání, že hospodářství již nebude „ani nepřímo podporovat takový hanebný obchod“, a zdůraznil, že „člověk je cílem, nikoli prostředkem či zbožím“.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před modlitbou Anděl Páně najdete ZDE.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.