Sestra Becquart a otec Marín de San Martín novými podsekretáři Biskupské synody

6.2.2021 

Vatikán. Papež František jmenoval dva nové podsekretáře Biskupské synody, španělského augustiniána otce Luise Marín de San Martín a francouzskou řeholnici Nathalie Becquart. Je to vůbec poprvé, co bude tento úřad zastávat žena.

Sestra Nathalie Becquart se narodila ve francouzském Fontainebleau v roce 1969. Vystudovala ekonomickou školu  v Paříži (HEC Paris), posléze teologii v tamním jezuitském Centru Sèvres a na vysoké škole sociálních studií rovněž sociologii. Na Bostonské teologické koleji (Boston College School of Theology and Ministry) se specializovala na eklesiologická studia se zvláštním zaměřením na synodalitu. V roce 1995 vstoupila do řeholního institutu La Xavière, Misiionářky Krista Ježíše, kde o deset let později složila věčné sliby. Působila mimo jiné jako ředitelka Sítě ignaciánské mládeže ve Francii, národní koordinátorka pro skauting v chudých a multikulturních městských čtvrtích a naposled jako ředitelka Národní služby pro evangelizaci mladých a povolání (SNEJV) při Francouzské biskupské konferenci. V roce 2016 se podílela na přípravě vatikánské synody pro mladé jako hlavní koordinátorka pre-synody, které se následně zúčastnila jako auditorka. Od května roku 2019 byla poradkyní Generálního sekretariátu biskupské synody.

Otec Luis Marín de San Martín O.S.A. se narodil v roce 1961 v Madridu. První sliby v augustiniánském řádu složil v roce 1982, po nichž o tři roky později následovaly věčné sliby, a v roce 1988 byl vysvěcen na kněze. Teologická studia završená doktorátem z teologie absolvoval na madridské Papežské univerzitě. V rámci řádu zastával nejrůznější úřady: byl spirituálem v semináři, poradcem provinciála, představeným kláštera Santa María de la Vid, profesorem teologie v augustiniánských centrech v Los Negrales,  Escorialu a Valladolidu a od roku 2004 přednášel na severošpanělské teologické fakultě v Burgosu. Je generálním archivářem řádu, asistentem generálního představeného a ředitelem Institutu augustiniánské spirituality. Papež František jej spolu s novou funkcí jmenoval rovněž biskupem s titulárním stolcem v Sulianě (v dnešním Tunisku).

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.