Biskup Kirkúku vyzývá k duchovní obnově Iráku

3.11.2003 

V rozhovoru pro italský katolický časopis Mondo e Missione biskup Kirkúku Louis Sako prohlásil, že za útoky, které brání tomu, aby se Irák stal stabilním a demokratickým státem stojí teroristé, financovaní fundamentalistickými muslimy a některými sousedními státy.

"Nejde už o osoby spojené s diktátorem," řekl Sako v rozhovoru. "Jsou to arabští bojovníci, kteří přicházejí do Iráku, placení fundamentalistickými hnutími ze sousedních zemí, nebo snad dokonce i jejich vládami. Jsou to ti, kdo nechtějí, aby se Irák stal otevřeným a svobodným."

Podle slov biskupa Saka nemají takové skupiny podporu iráckého obyvatelstva. Mezi státy, které nevítají vznikající demokracii v Iráku jmenoval biskup Sako Saudskou Arábii, Irán, Sýrii a Egypt.

55letý biskup Louis Sako byl vysvěcen 28. září tohoto roku. Donedávna působil jako farář v Mosulu a předtím jako rektor semináře v Bagdádu. Ovládá 12 jazyků, studoval v Římě a v Paříži, je odborníkem na starou křesťanskou literaturu a vystudoval rovněž islámskou historii. Je poradcem Papežské rady pro mezináboženský dialog.

Biskup z Kirkúku zároveň v rozhovoru zdůraznil, jak význačnou roli sehrálo stanovisko papeže k válce v Iráku. "Muslimové se pokusili interpretovat válku jako křížovou výpravu proti Islámu," prohlásil biskup. "Díky pozici Vatikánu a Papežovým projevům však museli rychle postřehnout, že bombardování se týká všech, včetně křesťanů a pochopili, že Spojené Státy zasáhly z politických a ekonomických důvodů, nikoli z náboženských," uvedl dále Sako.

Biskup Sako popisuje situaci v Iráku, jako situaci země, která se vzpamatovává z 35leté diktatury, během které "bylo lidem upíráno naprosto všechno: nejen nafta, ale i možnost svobodně se nadechnout."

Kirkúkský biskup dal zřetelně najevo, že poválečná situace v Iráku přináší znamení nové naděje. V několika měsících vzniklo 80 nových politických stran, z nichž je pět křesťanských, vznikly desítky nových nakladatelství, mezi nimi také 6 křesťanských. V Mosulu se dokonce zformovala křesťanská televizní stanice.

Na druhou stranu ovšem poukazuje na potřebu pomoci ze Západu, aby Irák byl s to v tomto okamžiku své historie rozvinout demokracii, která bude mít "Irácký charakter".

"Křesťané mají před sebou veliký úkol, přestože je naše komunita relativně malá. Ale naše síla není v počtu, ale spíš v naší kultuře, hodnotách, v otevřenosti, bratrství a schopnosti kritického pohledu v rámci přátelských vztahů," zdůrazňuje biskup Sako a zároveň apeluje na západní křesťany a řeholní kongregace, aby nezapomínali na křesťany v Iráku, nyní po válce.

"V Iráku je 700 tisíc křesťanů. Kdo si na ně vzpomene, až mine rok, kdy se o Iráku psalo na prvních stránkách novin," otázal se biskup Sako. "Apeluji proto na všechna řeholní společenství: přijďte do Iráku a přiložte ruku k dílu, zejména v oblasti vzdělání ? a nejen pro křesťany. Tady v Iráku, je třeba obnovit člověka jako takového ? a my to sami nezvládneme. Irák je bohatý ve svém ekonomickém potenciálu, ale potřebuje také duchovní zdroje," uzavřel biskup.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.