Papež: Dialog mezi náboženstvími ať je naším každodenním úsilím

3.2.2021 

Vatikán. Petrův nástupce dnes dopoledne z knihovny Apoštolského paláce pronesl již třiadvacátou katechezi z cyklu o modlitbě. Uvedlo ji čtení z listu Židům, jehož autor popisuje slavnostní liturgii v jeruzalémském chrámě jako předobraz pravé slavnosti, kterou nám zanechal Kristus svou velikonoční liturgií. Papež dnešní katechezi věnoval modlitbě v liturgii:

“Odvážil bych se říci, že křesťanství bez liturgie je křesťanství bez Krista. Bez celého Krista. Dokonce i v tom nejprostším obřadu, jaký slavili a dosud slaví pronásledovaní křesťané ve věznicích anebo skrytu svých domovů, se Kristus reálně zpřítomňuje a dává svým věřícím”.

PLNÉ ZNĚNÍ dnešní katecheze papeže Františka najdete ZDE

Po katechezi papež František upozornil na čtvrteční první konání Mezinárodního dne lidského bratrství:

“Zítra oslavíme první Mezinárodní den lidského bratrství, jak to stanovila nedávná rezoluce Valného shromáždění OSN. Tato iniciativa přihlíží rovněž k setkání ze 4.2.2019 v Abú Dhábí, když jsme s vrchním imámem Al-Azhar, Ahmedem al-Tajíbem, podepsali Dokument o lidském bratrství za světový mír a společné soužití. Velice mne těší, že se národy celého světa připojí k této oslavě, zaměřené na podporu mezináboženského a mezikulturního dialogu. Zítra odpoledne se proto zúčastním virtuálního setkání s vrchním imámem Al-Azhar, generálním tajemníkem OSN, panem Antóniem Guterresem, a dalšími osobnostmi. Citovaná rezoluce Spojených národů uznává “přínos, kterým může dialog mezi všemi náboženskými skupinami přispět ke zlepšení vědomí o společných hodnotách, sdílených celým lidstvem, a jejich chápání. Kéž se toto dnes stává naší modlitbou a naším každodenním úsilím po celý rok.”

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.