Naslouchejme moci Božího slova

31.1.2021 

Promluva před Angelus, Knihovna Apoštolského paláce

Dobrý den, drazí bratři a sestry!

Dnešní evangelium vypráví o typickém dni Ježíšova veřejného působení – konkrétně jde o sobotu, den věnovaný odpočinku a modlitbě, lidé chodili do synagogy. Ježíš v kafarnaumské synagoze čte a komentuje Písmo. Přítomné jeho výklad přitahuje, velice žasnou, protože ukazuje jinou moc než učitelé Zákona (v. 22). Ježíš navíc tuto moc projevuje také skutky. V synagoze se na něj totiž obrátí muž a osloví jej: »Svatý Boží«. Ježíš rozpozná zlého ducha, přikáže mu, aby z toho muže vyšel, a tak jej vyžene (v. 23-26).

Jsou zde patrné ony dva charakteristické prvky Ježíšovy činnosti: kázání a divotvůrné dílo léčitelství. Ježíš káže a uzdravuje. Obě tato hlediska v Markově evangeliu vynikají, avšak výrazněji vystupuje do popředí právě kázání, zatímco exorcismus spíše potvrzuje výjimečnou „autoritu“ Ježíše i jeho učení. Ježíš káže z vlastní moci, jako někdo, kdo svou nauku odvozuje sám ze sebe, nikoli jako učitelé Zákona, kteří opakovali předchozí tradici a předávané zákony. Opakovali jen slova, slova, slova, jak zpívala Mina (italská popová zpěvačka a její hit z roku 1972, pozn. překl.), jenom slova. Ježíšovo slovo se naopak vyznačuje autoritou, která se dotýká srdce. Ježíšovo učení má autoritu promlouvajího Boha – a vskutku jediným příkazem osvobozuje posedlého od zlého ducha a uzdravuje ho. Proč? Protože Jeho slovo koná, co hlásá, neboť Ježíš je konečný prorok. Proč o něm takto mluvím? Vzpomeňme si na Mojžíšův příslib, kterým ohlašuje Ježíše jako definitivního proroka. Ježíš nepromlouvá z lidské, nýbrž z božské moci, protože završuje proroctví, je Synem Božím, který nás zachraňuje a uzdravuje.

Druhý aspekt, týkající se uzdravování, ukazuje, že Kristovo hlásání je zacíleno na porážku zla přítomného v člověku a světě. Jeho slovo míří přímo proti Satanově vládě, vyvolává její krizi a zatlačuje ďábla na ústup, nutí jej opustit svět. Onen posedlý muž je na Pánův příkaz osvobozen a stává se z něj nový člověk. Ježíšovo kázání se kromě toho řídí opačnou logikou, než je logika světa a zlého ducha: jeho slova převracejí pomýlený řád věcí. Démon v posedlém člověku proto křičí: »Co je ti po nás, Ježíši Nazaretský! Přišel jsi nás zahubit?« (v.24). Toto vyjádření naznačuje, že Ježíš nemá se Satanem naprosto nic společného: stojí na zcela odlišných rovinách, nic je nespojuje, jeden je opakem druhého. Ježíš svým vlivem přitahuje lidi a je též prorokem, který osvobozuje. Tento přislíbený prorok je Boží Syn, který uzdravuje. Naslouchejme Ježíšovým slovům, která jsou ustavičně mocná, nezapomínejme na to! Noste s sebou v kapsce anebo tašce malé evangelium, abyste si v něm během dne četli a naslouchali Ježíšovým slovům. Všichni máme problémy, hříchy, duchovní nemoci. Prosme tedy Ježíše: »Ježíši, jsi prorok, Boží Syn, který byl přislíben, aby nás vyléčil. Uzdrav mne!«. Prosme Ježíše o uzdravení z našich hříchů a zla.

Panna Maria stále uchovávala v srdci Ježíšova slova i gesta a následovala jej v plné ochotě a věrnosti. Kéž nám pomůže, abychom Mu též naslouchali a následovali Jej, a tak zakusili ve svých životech znamení Jeho spásy.

Přeložila Jana Gruberová

 

 

 

 

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.