Nigerijský arcibiskup: Modleme se za obrácení únosců

26.1.2021 

Abuja. Únosy, které se v posledních letech v Nigérii týkaly rovněž řady kněží, řeholníků a studentů, dosáhly minulou sobotu nejzazší meze při napadení sirotčince (Rachael’s Orphanage Home) poblíž hlavního města Abuja. Z osmi unesených nezletilých se podle nigerijských vyšetřovatelů stanou dětští vojáci, spolu s nimi padli do zajetí nejméně tři dospělí. “Modleme se za jejich osvobození a obrácení těch, kdo páchají takové hanebné zločiny”, vyzval metropolita Abuji, mons. Ignatius Ayau Kaigama.

S největší pravděpodobností lze únosce ztotožnit s islamistickou teroristickou skupinou Boko Haram. Nigerijská církev proto opětovně vyzvala federální vládu, aby zlepšila bezpečnostní opatření ve školských zařízeních a náboženských institucích. “Absence kontroly ze strany nigerijských úřadů umožňuje pokračování těchto ostudných činů, které ničí pověst Nigérie a vzdalují od naší země návštěvníky i investory. Kéž se Kristus ukáže autorům těchto nelidských a surových ničemností, únosů, vražd a znásilňování, a dopřeje jim milost pokání”, prohlásil arcibiskup Kaigama (foto).

Dodejme, že únosy se nevyhýbají ani nejvyšším politickým představitelům. Včera byla unesena Bridget Esene, mluvčí Imigrační služby v nigerijském spolkovém státě Edo. Podle očitých svědků ženu zastavila skupina ozbrojených mužů, když byla na cestě do kostela (Fides, 25.1.2021; Avvenire, 26. 1.2021).

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.