František: Osvoboďme svět od jaderných zbraní

20.1.2021 

Vatikán. Dopoledne pronesl Petrův nástupce v přímém přenosu z knihovny Apoštolského paláce pravidelnou katechezi. Jako každý rok zaměřil papež pozornost na probíhající Týden modliteb za jednotu křesťanů (18.-25.ledna), což dobře zapadlo do cyklu, ve kterém již od 6. května loňského roku pojednává o modlitbě.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy dnešní katecheze najdete ZDE.

Po hlavní promluvě Svatý otec obrátil pozornost k důležité mezinárodní události. V pátek vstoupí v platnost Smlouva o zákazu jaderných zbraní, pro niž v létě 2017 hlasovalo na půdě OSN celkem 122 států, bohužel s výjimkou jaderných mocností a členských států NATO, tedy i České republiky, které cíle smlouvy považují za naivní a neuskutečnitelné. Poté, co se k smlouvě připojilo dalších padesát zemí (naposledy Honduras), nabývá tento dokument platnosti:

„Pozítří, v pátek 22. ledna, vstoupí v platnost Smlouva o zákazu jaderných zbraní. Jedná se o první právně závazný mezinárodní nástroj, který výslovně zakazuje tyto zbraně, jejichž užití nečiní rozdíly ve svém dopadu: v krátkém čase zasahuje veliké množství lidí a působí dlouhodobé škody na životním prostředí. Povzbuzuji všechny státy a lidi, aby rozhodně pracovali na vytváření podmínek nezbytných pro svět bez jaderných zbraní, a tak přispívali k pokroku míru a multilaterální spolupráce, jíž má dnes lidstvo velice zapotřebí“.

Prohlásil papež František v souvislosti se zákazem jaderných zbraní, který by, dle jeho soudu, měl být součástí Katechismu katolické církve, jak podotkl po návštěvě Hirošimy a Nagasaki.

Po souhrnech katecheze v dalších osmi jazycích se Petrův nástupce se všemi, kdo sledovali její dnešní přenos, rozloučil opět v italštině slovy:

„A nakonec myslím jako obvykle na mládež, staré a nemocné lidi, a na novomanžele. V tomto Týdnu modliteb za jednotu křesťanů na sebe berte tento problém a modlete se, aby všichni křesťané přijali Pánovu výzvu k jednotě víry v jediné, Jím založené církvi.“

Na závěr, po společné modlitbě Otče náš, papež všem požehnal.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.