Nepřátele nemilujeme ze sympatií, nýbrž pro Boží lásku

19.1.2021 

USA. „Na cestě životem se musí najít někdo, kdo bude mít dostatek rozumu a morálky, aby přetrhl řetězec nenávisti. Může se tak stát jedině pokud do středu našeho života vstoupí etika lásky,“ cituje z Martina Luthera Kinga arcibiskup José Gomez. V prohlášení k Národnímu dni připomínajícímu osobnost tohoto vůdce hnutí za občanská práva, zavražděného před více než půl stoletím, předseda amerického episkopátu klade důraz na jeho poselství křesťanské lásky a nenásilí.

Arcibiskup Gomez připomíná nepokoje, které se přehnaly Spojenými státy letos v létě a nedávno propukly znovu na washingtonském Kapitolu. „Naše země se stala příliš rozhněvaná, příliš zatrpklá a příliš rozdělená,“ píše předseda amerického episkopátu a dodává, že společnost stojí před podobnými volbami jako kdysi reverend King a klade si otázku jak bojovat proti nespravedlnostem. Všechny, kdo usilují o obnovu duše národa vybízí k následování Kingovy cesty: „Se silami nenávist a neznalosti se musíme střetnout silou lásky. Musíme se opět nechat poučit moudrostí evangelia, milovat své nepřátele a žehnat těm, kdo jsou proti nám. V této chvíli by reverend King poradil každému, kdo se účastní veřejného života, aby usiloval o smíření a odmítl snadné pokušení odvety a obviňování,“ píše arcibiskup Los Angeles.

Připomíná také – opět s odvoláním na výroky Martina Luthera Kinga - že důvodem, proč milovat své protivníky, není to, že by byli roztomilí nebo dokonce sympatičtí, nýbrž skutečnost, že je miluje Bůh. „Svou láskou se snažíme o jejich obrácení a přítelství a nikoli jejich ponížení. To je naše křesťanská povinnost v této chvíli – být léčitelé a tvůrci pokoje, překonávat zlo a lži, nikoli tím samým, nýbrž slovy pravdy a činy lásky,“ píše předseda amerického episkopátu ve chvíli, kdy se mnozí obávají dalších nepokojů v souvislosti se zítřejší inaugurací  Joe´a Bidena, který se stane 46. prezidentem Spojených států.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.