Benediktovy Vánoce bez rodného bratra

14.1.2021 

Vatikán. Arbiskup Georg Gänswein, osobní sekretář Benedikta XVI., přiblížil portálu Vatican News, jak emeritní papež strávil letošní vánoční svátky, první po úmrtí rodného bratra Georga, který za ním v předchozích letech do Vatikánu vždy přijížděl.

“Jeho přítomnost jsme nicméně vnímali díky hudbě, kterou jsme o Vánocích poslouchali – nejenom Bachovo “Vánoční oratorium”, nýbrž také nahrávky vánočních koled v podání řezenského chlapeckého sboru, který Georg Ratzinger řídil”, uvedl mons. Gänswein a dodal, že “Benedikt XVI. ztrátu svého bratra bolestně vnímá, avšak zároveň čerpá útěchu z jistoty, že nyní žije v Pánově objetí”.

Denní rytmus v klášteře Mater Ecclesiae ve Vatikánských zahradách (foto) se ani za pandemie příliš nezměnil, ačkoli ubylo návštěv, pokračuje osobní sekretář emeritního papeže: “Benedikt v televizi sleduje zprávy a sdílí naše obavy z dění ve světě a z mnoha úmrtí v důsledku Covidu-19, mezi nimiž byli i jemu známí lidé”.

Papež Ratzinger je sice fyzicky slabý, avšak mentálně svěží, potvrdil mons. Gänswein: “Pohybuje se pouze za pomoci chodítka, zeslábl mu hlas, více odpočívá, avšak každé odpoledne vychází do Vatikánských zahrad. Denně vsedě koncelebruje při mši, kterou sloužím. Na denní modlitbu církve jsme mu připravili texty ve zvětšeném formátu, aby je mohl lépe sledovat, a stejně jako dříve spolu s celou papežskou domácností zasedáme ke společnému jídlu”, uzavřel osobní sekretář Benedikta XVI.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.