Papežova „plovoucí nemocnice“ se rozšíří o další dvě lodi

13.1.2021 

Brazílie. Dobrá zpráva z amazonského regionu – brzy budou vody nejdelší americké řeky Amazonky a jejích přítoků brázdit hned tři nemocniční lodi. První „plovoucí nemocnice“, která nese jméno papeže Františka, zahájila provoz v srpnu 2019.

Od té doby přiváží odbornou lékařskou péči lidem v odlehlých oblastech, kteří by za ní museli putovat někdy i celé dny, potvrzuje pro mikrofony německé redakce Vatikánského rozhlasu biskup diecéze Óbidos, Johannes Bahlmann.

„Nemocniční loď »Papež František« od loňského roku umožnila 80 tisíc lékařských zákroků, což odpovídá provozu středně velké nemocnice. Zjistili jsme ale, že její kapacity jsou omezené a že musíme učinit další krok. Loni jsme proto zahájili přestavbu dalších dvou plavidel – jedno z nich byla typická amazonská cestovní loď, na které cestující se svými hamakami tráví delší plavby. Po přestavbě tato loď dostane jméno Jana Pavla II. a bude mít velké prostory jak pro zdravotní péči, tak pro personál. Lodní nemocnice Papež František byla pro poskytování všech těchto služeb jednoduše malá. Třetí loď, která již byla zakoupena a přestavuje se ve městě Manaus, se bude plavit brazilským státem Amazonas, zejména na úseku Manaus-Parintins, pod jménem Jan XXIII. Také tuto nemocniční loď církev získala díky partnerství se státní prokuraturou, která na nákup lodí uvolnila finance z pokuty za ekologické škody“.

Projekt plovoucí nemocnice podnítil papež František a svěřil jeho realizaci brazilským františkánům. Finanční zdroje pocházejí z penále, které musely zaplatit firmy BASF a Shell v procesu za ekologické zločiny ve státě Sao Paulo. Vysouzených zhruba šest milionů euro určily brazilské soudy na sociální projekty, v tomto případě zdravotní péči o amazonské obyvatelstvo.

„Pro lidi zde v Amazonii a jejich zdraví je to skutečný pokrok, a vzhledem k nedostatečné infrastruktuře i počtu lékařů je to konkrétní skutek lásky k bližnímu“,

Hodnotí brazilsko-německý biskup celý projekt a netají radost nad jeho úspěšným růstem. Dodejme, že františkán Johannes Bahlmann (foto) pochází ze severního Německa a v Brazílii působí od roku 1984. Biskupem amazonské diecéze Óbidos jej jmenoval v roce 2009 papež Benedikt XVI. O deset let později se biskup Bahlmann účastnil mimořádné synody o Amazonii, kde hovořil právě o plovoucí nemocnici a svůj příspěvek doprovodil filmovou dokumentací. V synodní aule se tehdy filmová projekce konala vůbec poprvé v historii.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.