Sociální napětí a světová bezpečnost

1.2.2005 

V hlavním městě Irska včera začalo mezináboženské setkání ?Agentury pro rozvoj a světový dialog mezi vírami?. Předsedá mu dublinský arcibiskup Diarmud Martin, bývalý canterburský arcibiskup George Kerry Clifton, a prezident Světové banky, James Wolfensohn. Setkání se věnuje vztahu mezi chudobou, sociálním napětím a světovou bezpečností. Mezi dalšími účastníky je ekumenický patriarcha, Bartoloměj I, arcibiskup z Washingtonu, kardinál Teodore McCarrick, generální sekretář Světové rady církví, Samuel Kobia a další.
Více nám poví hlavní organizátor setkání, arcibiskup Diarmud Martin:

?Dialog mezi náboženstvími probíhá na různých úrovních. Skupina, která se sešla tady existuje už několik let. Zabývá se problémy rozvoje, zejména rozvoje lidské osoby. Navazuje na vizi Jana Pavla II. v Centesimus Annus. Tato encyklika ukazuje možnosti, ale také omezení striktně ekonomického modelu rozvoje. Mluvíme proto o duchovních hodnotách, které sídlíme se všemi náboženstvími.?

Agenturu pro rozvoj a světový dialog mezi vírami založili roku 1998 James Wolfensohn a Lord George Kerry Clifton. Jejím cílem je podporovat dialog mezi náboženstvími a rozvojovými agenturami Světové Banky, zejména pokud jde o problémy chudoby na světě.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.