Zemřel papežův osobní lékař Fabrizio Soccorsi

10.1.2021 

Vatikán. Ve věku 78 let zemřel včera osobní lékař papeže Františka, profesor Fabrizio Soccorsi. Od 26. Prosince byl hospitalizován na římské poliklinice Gemelli kvůli onkologické nemoci. Příčinou úmrtí byly plicní komplikace způsobené Covidem-19.

Profesor Soccorsi se narodil 2. února 1942 v Římě. Studia všeobecného lékařství a chirurgie na univerzitě La Sapienza ukončil v roce 1968 a po následné habilitaci se věnoval lékařské praxi a výuce. Působil jako primář na hepatologickém oddělení a ředitel oddělení pro nemoci jater a gastroenterologie na klinice interního lékařství v nemocnici Sv. Camilla Forlaniniho v Římě. Vyučoval imunologii a byl profesorem katedry klinického lékařství a farmakologie na lékařské a chirurgické fakukultě univerzity La Sapienza. Je autorem více než stovky vědeckých publikací a příspěvků. Ve Vatikánu působil jako poradce Ředitelství pro zdravotnictví a hygienu (FAS) a rovněž jako znalec lékařské konsilia Kongregace pro svatořečení.

V červnu 2017 byl hluboce zasažen předčasnou smrtí své dcery Cristiny, která podlehla vážné nemoci. Papež František, který právě v těch dnech navštívil poutní místo ve Fatimě, jej přizval, aby stál po jeho boku, když kladl dvě kytice bílých růží k soše Matky Boží.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.