Papež pro italskou televizi o útoku na Kapitol a vakcinaci

10.1.2021 

Vatikán. Komentář k událostem na washingtonském Kapitolu a přitakání k proticovidové vakcinaci jako etické volbě, zaznívá v ukázce z rozhovoru, který papež František poskytl italské televizní stanici Canale 5. Vysílán bude dnes večer.

Papež František mluví o překvapení, jakým pro něho byly události na washingtonském Kapitolu. Žádná společnost se však nemůže považovat immuní před vnitřními rozvratnými impulsy, komentuje v televizním rozhovoru útok Trumpových přívrženců na sídlo amerického Kongresu.

“Udivilo mne to, protože toto je národ velmi disciplinovaný v demokracii,” konstatuje papež v ukázce rozhovoru. Nicméně, podotýká dále, “i v nejdozrálejších společnostech je vždycky něco, co nefunguje”, najdeme v nich lidi, “kteří se vydávají cestou proti komunitě, proti demokracii, proti společnému dobru”.

Násilí je rozhodně třeba odsoudit, pokračuje papež. Žádný národ však – pokračuje – “se nemůže chlubit, že by v něm nikdy nedošlo k případům násilí”. Jde tedy o to “pochopit dobře o co jde, aby se to neopakovalo a poučit se z dějin”. Porozumění je zásadní – zdůrazňuje František – “protože pak lze přistoupit k nápravě”.

František v rozhovoru mluví také o očkování proti koronaviru, který vyvolal pandemii, jako o etické volbě. Doporučuje všem, aby k němu přistoupili rovněž z úcty k životu a zdraví ostatních. Papež zároveň oznámil, že také on sám je na seznamu těch, kdo v příštích týdnech budou ve Vatikánu očkováni.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.