List Kongregaci pro katolickou výchovu

1.2.2005 

Od pondělí do středy 2. února zasedá ve Vatikánu plenární shromáždění Kongregace pro katolickou výchovu. Mezi jeho hlavní témata patří otázky lidské a duchovní zralosti kněží, kvalita výuky na katolických universitách a činnost Papežských misijních komisí. V listu adresovaném předsedovi Kongregace pro katolickou výchovu, kardinálu Grocholewskému, se k tématům zasedání vyjádřil také Svatý otec.

Jan Pavel II. vypočítává čtyři základní rozměry kněžské formace. Jsou to lidská, intelektuální, duchovní a pastorační dimenze. Vhodnost kandidátů kněžství má být pečlivě zkoumána už při vstupu do semináře. Jde o jejich schopnost žít v celibátu a před svěcením také o morální jistotu o jejich citové a sexuální zralosti. V tomto směru je užitečné žádat posudky od kompetentních odborníků ? čteme v papežském listu.

K otázce kvality výuky na katolických universitách Papež zdůrazňuje, že jde do instituce ?povolané k neustálé obnově?. Jejich úkolem je zvažovat dosah nových úspěchů vědy a techniky s ohledem na celistvost lidské osoby. Jan Pavel II. proto vřele doporučuje interdisciplinární dialog.

Integrální rozvoj člověka mají mít před sebou také osoby angažované v dalších vzdělávacích institucích. V kontextu globalizace a křížení kultur stojí církev před novou misijní výzvou. Adekvátní místo má ve školních programech dostat také výuka náboženství, dodává Papež.

V závěru Svatý otec vyzývá věřící, aby se připojili k modlitbám za kněžská a řeholní povolání. Mohou tak učinit i v rámci modlitebního řetězce, který organizuje postupně na všech kontinentech Papežské dílo pro kněžská povolání.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.