300 unesených žáků: Boko Haram chce vynutit dodržení předvolebních slibů

15.12.2020 

Nigérie. Drama tří set žáků unesených v Nigérii v pátek večer pokračuje. K únosu se přihlásili islamisté ze skupiny Boko Haram.

K přepadení školy došlo v lokalitě Kanakra. Útočníci ostřelovali školu ze samopalů a posléze odvezli žáky školními autobusy a dále je hnali pěšky přes les. Některým se však podařilo uniknout. Osud tří stovek dalších však zůstává neznámý. Ve státu Katsina do této chvíle nedocházelo k ostentativním útokům islamistů, proto se vláda zpočátku domnívala, že za únosem stojí někdo jiný. Tiskový mluvčí arcidiecéze hlavního města P. Patrick Alumuku nicméně od počátku spatřoval v únosu typickou taktiku islamistických teroristů. Podle jeho názoru vybrali stát Katsina cíleně, protože odtud pochází prezident Muhammadu Buhari, na kterého chtějí vyvíjet nátlak:

“Byl to typický útok ve stylu Boko Haram. Tato skupina často napadá školy, protože se deklarovaně staví proti vzdělání. Překvapuje nicméně, že k útoku došlo ve státě Katsina, kde v minulém týdnu pobýval prezident, protože tam stojí jeho rodný dům. V době, kdy k únosu došlo, byl prezident na návštěvě své rodiny. Jde o věci, které jsou v zahraničí málo známé. Před volbami bylo do Nigérie vpuštěno velmi mnoho islámských extrémistů z jiných zemí, zejména z Čadu a z Nigeru. Cílem bylo nechat je hlasovat pro prezidenta, který je muslim. Všem slibovali, že získají trvalý pobyt v Nigérii. Prezident ovšem tento slib nemohl splnit. Proto jsou tu obavy, že všichni tito extrémisté budou nyní pracovat ke škodě prezidenta, který jim sliboval pomoc a nyní nedodržel slovo. Nejde tedy o útok na křesťany, ale o postup islamistů proti vládě, kterou vede rovněž muslim.”

Řekl vatikánskému rozhlasu P. Patrick Alumuku.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.