Kardinál Sandri: Papežova cesta do Iráku razí cestu dialogu

15.12.2020 

Vatikán. Papežova cesta do Iráku je velmi odvážný krok, razící cestu dialogu a smíření, tak důležitý pro ty, kdo zaplatili vysokou cenu a obětovali život, říká kardinál Leonardo Sandri, prefekt Kongregace pro východní církve. Doufá také, že díky papežské návštěvě v Iráku se podaří obnovit mozaiku lidského a historického bohatství Blízkého východu.

Křesťané, ale i další komunity v Iráku a Sýrii, často vidí vlastní kulturu pohřbenou v troskách v důsledku mnohaletých konfliktů, konstatuje argentinský kardinál. Návštěva papež Františka bude velkým gestem útěchy, dodáním energie zejména pro trpící. Bude to jakýsi úder zvonu pro celý Blízký východ po tolika strastech, které v Sýrii či Libanonu nadále pokračují. Papež v tomto kontextu vybídne, aby křesťané byli lidmi společenství a svědky Boží lásky. Prefekt Kongregace pro východní církve se vyjádřil také k perspektivám návratu mladých lidí do svých zemí po nucené emigraci:

“Křesťané, kteří se chtějí vrátit, musejí najít veškeré bezpečnostní záruky k důstojnému životu. Oni sami, kteří se snad dokázali stabilizovat díky jiným členům svých rodin již dříve usazeným na Západě, musejí říci: “Vraťme se!” Je ovšem zřejmé, že před těmi, kteří se vracejí, stojí větší potíže než před těmi, kteří vyjíždějí. Ti, kteří se vracejí, tak činí dobrovolně. Pokud by se nemohli účastnit na politickém životě, nebude to pro ně země prosperity. Proto v naší Kongregaci klademe velký důraz na to, aby mladí lidé měli možnost vzdělávat se také v sociálním učení církve. Laici se musejí podílet na utváření své země, své vlasti a nikoli jen přijímat indikace od svých vůdců. Ty, jako křesťan, máš povinnost vnášet evangelní zásady do budování společnosti, po níž všichni toužíme: inspirované Ježíšem, encyklikou Fratelli Tutti a podporovat důstojnost muže a ženy, aby bylo možné žít ve shodě s vlastním přesvědčením a vírou.”

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.