Papež přijal prezidentku Slovenské republiky

14.12.2020 

Vatikán. Paní Zuzana Čaputová, prezidentka Slovenské republiky, dnes vykonala první oficiální návštěvu u Svatého stolce. Kromě papežské audience se setkala se sekretářem pro vztahy se státy, arcibiskupem Gallagherem. Navštívila rovněž slovenského kardinála Jozefa Tomka, emeritního prefekta Kongregace pro evangelizaci národů a emeritního předsedu Papežského výboru pro mezinárodní eucharistické kongresy. V odpoledních hodinách slovenská prezidentka v římské bazilice sv. Klimenta položí květiny na hrob sv. Cyrila, který je spolu se svým bratrem Metodějem považován za apoštola slovanských národů.

Přijetí slovenské prezidentky ve Vatikánu bylo plánováno již na červen, avšak bylo odloženo kvůli proticovidovým opatřením. V polovině dubna Zuzana Čaputová telefonicky hovořila s papežem Františkem o současné pandemii a jejím dopadu na Slovensko i globalizovaný svět. Také při jejich dnešním osobním setkání patřila pandemie k hlavním tématům konverzace, kromě sociální spravedlnosti a ochrany životního prostředí.

Obě strany ocenily dobré vzájemné vztahy a vyslovily zájem na jejich posílení v oblasti výchovy a vzdělávání i role církve ve společnosti. Dále se mluvilo o regionální a mezinárodní problematice, včetně otázek bezpečnosti, migrace, multilaterálního úsilí o prevenci a řešení konfliktů, a to zejména se zřetelem k evropské přítomnosti a budoucnosti, sděliluje tiskové prohlášení Svatého stolce.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.