Žánrový obrázek z Vatikánu: Papež s cukrovinkami před samopalem

10.12.2020 

Vatikán. S vyjímkou Svatopetrské náměstí, jež se coby otevřená náruč otevírá městu, střeží Vatikánský stát ze všech stran historické hradby - vybudované z velké části v polovině 9. století papežem Lvem IV. po saracénském nájezdu, při němž muslimové v srpnu roku 846 vyplenili Baziliku sv. Petra. Přesto je v posledních letech obšancován také hlídkami italské armády, rozstavenými v rámci operace nazvané „Bezpečné ulice“ a míněné jako součást prevence proti útokům teroristů. Mladíci v maskáčích a se samopaly dohlížející na bezpečnost kolemjdoucích se na svých stanovištích nudí od časných ranních hodin až do soumraku za každého počasí a v posledních měsících navíc s rouškami, které znepříjemňují i zábavnější hlídky, když jim velitelé čas od času dopřejí dámskou společnost.

Jedna z takových hlídek stojí také kousek od Peruginovy brány, jednoho z pěti vstupů do Vatikánu, který přiléhá k Domu sv. Marty a papežové jej nejčastěji využívají k výjezdům mimo hradby. V úterý dopoledne zabrzdil u piknikového stanu, kde se vojáci skrývali před deštěm, tmavomodrý ford a vystoupila z něj povědomá bílá postava. Papež František se vracel ze svého utajeného výletu k mariánskému sloupu a do Santa Maria Maggiore. Hlídka z jednotky Kopiníků z Montebella zasalutovala a strnula v pozoru.

Záhy však papež prolomil ztuhlé vojenské manýry. Navzdory protiepidemickým pokusům o změnu společenských zvyklostí papež František potřásl vojákům pravicí a vtiskl do ruky papírovou tašku s vánočními sladkostmi – Pak už jen omluvně pokynul směrem k tomu, co držel samopal, jakože by toho měl v ruce příliš a ať se spolu rozdělí – a odebral se do svého blízkého domova.

„Papež nám poděkoval za naši službu… a pak nám věnoval také vánoční sladkosti. Vzrušení mi nedovolilo nic povědět, ale dnes chci Svatému otci  z celého srdce poděkovat, že nám věnoval tento nezapomenutelný okamžik,“ řekl Vatikánskému rozhlasu Giulio Marini, první naddesátník Kopiníků z Montebella, který v úterý ráno držel stráž pod Vatikánskými hradbami.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.