Kardinál Kasper zahájil plenární zasedání Papežské rady pro jednotu křesťanů

3.11.2003 

V sídle Papežské rady pro jednotu křesťanů dnes bylo zahájeno pětidenní plenární zasedání Rady pod titulem "Ekumenická spiritualita ve svých teologických, doktrinálních a zkušenostních implikacích". O názor na současnou ekumenickou situaci jsme požádali předsedu zmíněné papežské rady, kardinála Waltera Kaspera.

"Od doby Druhého vatikánského koncilu jsme udělali velké kroky kupředu, zejména během tohoto pontifikátu, která je skutečně ekumenickým pontifikátem," uvedl kardinál. "Křesťané nazývaní jako odloučení bratři se dnes vskutku cítí jako bratři a sestry, ne jako nepřátelé." To je podle předsedy Papežské rady pro jednotu křesťanů velký pokrok.

"Na druhé straně musíme v současné době čelit novým problémům, protože ve všech konfesích ? u luteránů, anglikánů i u pravoslavných ? dochází k vnitřnímu štěpení," upozornil německý kardinál. Někteří podle jeho slov nechtějí mít s katolickou církví nic společného, jiní naopak "klepou na naši bránu". "Toto vnitřní štěpení je velkým problémem, o kterém chceme diskutovat," řekl Kasper. "Existuje také povrchní, řekněme divoký, ekumenismus, který je kontraproduktivní a působí obavy. Je třeba potvrdit základy ekumenismu, kterými jsou víra v Ježíše Krista a v Trojici. Bez této víry vyzní ekumenismus naprázdno. Pro mě je v této situaci důležité vytvářet přátelství. Mám totiž dojem, že se oddělení křes´tané mezi sebou dost neznají. To, co nás rozděluje nejsou jen abstraktní učení, je to způsob, jak žijeme svou víru. Je třeba, abychom se navzájem lépe poznali," dodal kardinál Walter Kasper.

Na otázku, co mu přináší práce na poli ekumenismu, německý kardinál odpověděl: "Přináší nejen obtíže, ale také velkou radost, protože při té práci lze zakusit, že Duch Svatý působí také mimo katolickou církev." Podle něho je možné se setkat s mnoha lidmi, kteří berou křesťanství vážně, kteří se modlí, touží po jednotě a je na nich vidět, že jsou duchovními lidmi. "Vidět takové dílo Ducha Svatého přináší velkou radosti ? a naději," uzavřel kardinál Walter Kasper, předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.