Volby v Iráku

28.1.2005 

Iráčtí biskupové povzbuzují k účasti na nedělních všeobecných volbách. Připomínají věřícím jejich občanské i náboženské povinnosti. Biskup Louis Sako, chaldejský ordinář z Kirkúku v rozhovoru pro agenturu Asianews zdůraznil, že Iráčané mohou po padesáti letech poprvé svobodně vybírat své představitele. Mezi problémy své země jmenuje malou schopnost soužití různých etnických a náboženských skupin. Po pádu diktátorského režimu nastupuje nelehká cesta - učit se odpovědně užívat svobody.
Na podněcování fanatismu se podle chaldejského biskupa z Kirkúku podílejí televizní stanice Al-Džazíra a al-Arábija. Šíří množství nepravdivých informací a jejich programovou linii kritizují v Iráku i muslimští vůdci ? uvedl biskup Sako.
Na dotaz, co mohou dělat západní křesťané, irácký biskup odpovídá: ?Modlete se, modlete se za všechny. I za muslimy, kteří nemohli letos oslavit Ramadán, kvůli násilí a atentátům. Modlete se za všechny. Bůh může změnit tvrdá lidská srdce.?

Jak známo, Iráčané volí 275 osob do národního shromáždění, z něhož vzejde nová vláda, která schválí ústavu. Ve 14- ti vybraných zemích světa už začali volit iráčtí emigranti. Na rozdíl od své vlasti nají na volby 3 dny. Emigranti usazení v České republice mohou volit v Německu. Oprávnění voliči se mohli zaregistrovat hned ve čtyřech městech ? v Berlíně, Mnichově, Kolíně nad Rýnem a v Mannheimu. Daleko víc odvahy budou vyžadovat volby v Iráku. O zvýšeném riziku mluvil v rozhovoru pro náš rozhlas také apoštolský nuncius v Bagdádu, arcibiskup Fernando Filoni:

?Volby nebudou dokonalé a nebudou vypadat tak, jak jsme zvyklí v jiných zemích. Státní představitelé si přejí, aby se jich zúčastnily všechny společenské vrstvy. Ale je třeba si uvědomit, že situace je nejistá. Pokud jde o podíl křesťanů, musíme mít na mysli, že jsou jen menšinou, představují kolem 3 až 4 procent obyvatel. To znamená, že nemohou vytvořit politickou stranu nebo prosazovat vlastní politickou linii. V rámci větších a stabilnějších stran však mohou přispět k pokoji a rozvoji své vlasti, usilovat o svobodu výchovy a obnovu země.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.